![]() |
| pierogi z farszem z królika |
Składniki:
cebula - 1 szt / 60g
mięso z królika - 400g
mąka - 300g
sól - 20g
wartość energetyczna - 1681 kcal
białko - 128g
węglowodany - 230g
tłuszcze - 21g
cebula - 1 szt / 60g
mięso z królika - 400g
mąka - 300g
sól - 20g
wartość energetyczna - 1681 kcal
białko - 128g
węglowodany - 230g
tłuszcze - 21g
Królika (lub inne mieso) ugotuj, aż będzie łatwo odchodziło od kości. Przekreć przez maszynkę do mielenia mięsa z przesmażoną wcześniej cebulą. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Do mąki dosyp sól. Wymieszaj. Całość zalej wrzątkiem (ok. 1 szklanki dla w/w ilości składników). Zamieszaj łyżką i kiedy ciasto wystarczająco się ochłodzi, aby dotknać je ręką, wyrób je. Z wyrobionego ciasta wycinaj, formuj i nadziewaj pierogi.
Ulepione pierogi wrzucaj do garnka z osoloną wodą, gdy ta zawrze. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię gotuj ok 3-4 minut.
Do mąki dosyp sól. Wymieszaj. Całość zalej wrzątkiem (ok. 1 szklanki dla w/w ilości składników). Zamieszaj łyżką i kiedy ciasto wystarczająco się ochłodzi, aby dotknać je ręką, wyrób je. Z wyrobionego ciasta wycinaj, formuj i nadziewaj pierogi.
Ulepione pierogi wrzucaj do garnka z osoloną wodą, gdy ta zawrze. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię gotuj ok 3-4 minut.
Z w/w ilości składników powstanie około 33 sztuk pierogów, a każdy z nich to:
wartość energetyczna - 51 kcal
białko - 4g
węglowodany - 7g
tłuszcze - 1g

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz