 |
| comber z królika w sosie malinowym |
Do przygotowania tego dania zainspirował mnie Karol Okrasa. W TV wyglądało pysznie i tak też smakuje w rzeczywistości. Poniższy przepis pozwoli Ci przygotować obiad dla 2 osób.
Składniki:
comber z królika - 1 szt / 115g
cebula - 1 szt / 60g
boczek wędzony - 50g
ziemniaki - 350g
tymianek - 3g
maliny - 150g
ocet winny - 100ml
miód - 1 łyżka / 15g
cytryna - 1 szt / 160g
musztarda - 1 łyżka - 15g
oliwa - 3 łyżki / 45g
wartość energetyczna - 1165 kcal
białko - 46g
węglowodany - 94g
tłuszcze - 66g
Sposób przygotowania:
Jeśli zakupiłeś całego królika, to wydziel z niego comber, a następnie oddziel od kości polędwiczki. Tylko ich będziesz używał do tego przepisu. Z reszty mięsa możesz zrobić np. pierogi.
Posiekaj świeży tymianek, dodaj startą skórkę z 1/2 cytryny, pieprz, 1 łyżkę oliwy i utrzyj wszystko nożem na desce. W takiej marynacie obtocz dokładnie polędwiczki z combrów króliczych.
Na desce ułóż zachodzące na siebie plastry boczku, a na nich zamarynowane combry (jeden na drugim). Zawiń je ściśle w plastry boczku jak sushi.
Do żaroodpornego naczynia włóż pergamin, dolej odrobiny oliwy i wyłóż zawinięte w boczek combry. Włóż je do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 3-4 minty. Boczek dokładnie ściśnie combry. Po wyjęciu combry dosmaż na patelni.
Cebulę pokrój drobno i lekko przesmaż. Po kilku minutach dodaj łyżkę miodu. Kiedy miód się rozpuści dorzuć maliny, a kiedy zmiękną wszystko zalej białym octem winnym. Zredukuj sos, aż ocet odparuje. Dopraw startą skórką z 1/2 cytryny.
Do wysokiego naczynia włóż musztardę, wyciśnij sok z 1/2 cytryny i dołóż zawartość patelni. Wszystko zmiksuj na gładką masę dolewając odrobinę oliwy, aby uzyskać jedwabistą konsystencję.
W międzyczasie upiecz ziemniaki.
Combry pokrój na 2 cm plastry, podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem malinowym.
Jedna porcja zawiera:
wartość energetyczna - 583 kcal
białko - 23g
węglowodany - 47g
tłuszcze - 33g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz